AKRA Siliermittel

AKRA Siliermittel - optymalizacja procesów kiszenia

 

AKRA Siliermittel to naturalny środek pomocniczy do zakiszania, wzbogacający paszę podstawową przy produkcji kiszonki z traw lub kukurydzy. Produkcja zakiszania opiera się na naturalnym procesie na bazie melasy cukrowej, z dodatkiem wysoko aktywnych szczepów bakterii kwasu mlekowego.

Podczas fazy fermentacji powstają kwasy fermentacyjne, takie jak kwas octowy, mlekowy i propionowy. Kwasy te dzięki AKRA Siliermittel łączą się w harmonijnym stosunku – całkowicie bez domieszek chemicznych, a szybki przebieg garowania i szybki spadek wartości pH pozwalają ograniczyć nieprawidłową fermentację i odpływ soku fermentacyjnego.

 

ZASTOSOWANIE:

AKRA Siliermittel przystosowany jest do stosowania z trawami, roślinami strączkowymi, młodymi roślinami zbożowymi, produktami z kukurydzy spożywczej i kiszonkowej, kiszonką z całych roślin zbożowych.

 

ZALETY:

-bardziej wartosciowa pasza

-wyższa tuczność i mleczność zwierząt

-lepsze procesy trawienia

-poprawia stabilność tlenową

-kontrolowany proces fermentacji

-optymalny stosunek kwasów fermentacyjnych

 

DAWKOWANIE:

Bezposrednio na zakiszana masę

  • Kiszonka zielona i kukurydziana:
    0,25 litra AKRA Siliermittel + 2 litry wody/t
  • CCM i śruta z kolb kukurydzianych:
    0,5 litra AKRA Siliermittel + 2 litry wody/t